Vind de aannemer voor jouw project

Het installeren van een douche of een kleine verbouwing kun je vaak zelf eenvoudig regelen met een klusbedrijf. Begin je aan een bouw- of verbouwproject waar specifieke kennis bij komt kijken of waar meerdere vakmensen of vergunningen voor nodig zijn? Als je de garantie wil dat alles soepel en professioneel verloopt en je zelf niet te veel tijd met de verbouwing kwijt bent, dan komt een aannemer vaak in beeld. Wil je bijvoorbeeld jouw badkamer, zolder of keuken verbouwen, je woning uitbreiden met een aan- of uitbouw of moet je de dakbedekking laten vervangen? Vind op Werktoppers.nl in een paar simpele stappen de aannemer voor jouw project.

Wat doet een aannemer?

Aannemers worden vaak ingehuurd voor het coördineren van de uitvoering van nieuwbouw, verbouw, restauratie, renovatie, onderhoud en afbraakwerken. Een aannemer leidt in feite het gehele project. Zo regelt de aannemer onder andere de juiste vakmensen en bewaakt het budget en de planning. Ook houdt de aannemer vaak toezicht op de voortgang van het project, koopt materialen in, onderhoudt contact met de opdrachtgever, zorgt voor de juiste vergunningen en ontheffingen en is verantwoordelijk voor een veilige en complete inrichting van de werkplaats. Aannemers hebben dan ook veelal een opleiding richting bouwkunde afgerond en verstand van bouwmanagement, budgetbeheer, planning, bouwtechniek, kwaliteitscontrole, vergunningen, veiligheid op de bouwplaats en de coördinatie van verschillende bouwfasen.

De meeste aannemers hebben een of meer specialisaties. Denk aan bouwconstructie, dakbedekking, energiezuinige bouw, interieurbouw of grondwerk en fundering. Ze hebben doorgaans een goed ontwikkeld netwerk van leveranciers en gespecialiseerde vakmensen als architecten, bouwvakkers en onderaannemers. Daarnaast hebben ze vaak goede contacten met adviseurs als financiële en milieuadviseurs en ingenieurs. Hierdoor kan de aannemer gunstige deals krijgen voor kwalitatieve materialen en diensten, waardoor het bouwproces efficiënter en effectiever verloopt.

Het verschil tussen aannemers(bedrijven), klusbedrijven en bouwbedrijven

  • Klusbedrijven: Gespecialiseerd in kleinere klussen zoals reparaties en kleine verbouwingen.
  • Aannemers: Coördineren het bouwproject, regelen de planning en de vakmensen voor de uitvoering.
  • Aannemersbedrijven: Bedrijven met een eigen team van vakmensen die de projecten uitvoeren.
  • Bouwbedrijven: Voeren bouwwerkzaamheden uit met het eigen team of met ingehuurde vakmensen.

Wist je dat alle aannemersbedrijven bouwbedrijven zijn, maar niet alle bouwbedrijven per se aannemersbedrijven? ‘Bouwbedrijf’ is ook de overkoepelende term voor iedereen in de bouwsector, inclusief architecten, ingenieurs, klusbedrijven, aannemers, aannemersbedrijven en bouwbedrijven. Dat geldt ook voor leveranciers van bouwmaterialen en anderen die betrokken zijn bij het ontwerpen, plannen, bouwen en onderhouden van gebouwen en infrastructuur vallen onder de noemer bouwbedrijven. Aannemers kunnen als zzp’er werken, maar ook bij een bouwbedrijf of aannemersbedrijf. In Nederland waren in april 2023 in totaal 276.143 bouwbedrijven geregistreerd, waarvan 105.320 in de branche aannemer.

Voor welke projecten huur ik een aannemer in?

Aannemers worden vaak vanwege hun expertise en uitgebreide netwerk gevraagd voor projecten als:

  • onderhouds- en reparatiewerkzaamheden: denk aan schilderwerk, loodgieterswerk, dakreparatie en -vervanging en elektrische reparaties.
  • verbouwingen en renovaties aan woningen: zoals het verbouwen van keukens en badkamers of het plaatsen van een aanbouw, creëren van extra kamers, isolatieverbeteringen en het aanpassen van toegankelijkheid zoals installeren van daken hellingbanen, aanpassen van badkamers en bredere deuren, zolderverbouwingen of het plaatsen van een dakkapel.
  • grond- en funderingswerkzaamheden: bijvoorbeeld het egaliseren van percelen en het leggen van funderingen.
  • herstelwerkzaamheden na schade: denk aan herstellen van beschadigde muren, schoonmaken van roet- en waterschade, repareren van door storm beschadigde en herstel van schade aan de infrastructuur of het oplossen van constructie- en bouwfouten.
  • tuin- en landschapsontwerp: het ontwerpen en aanleggen van tuinen, opritten, terrassen en landschapsarchitectuur.
  • sloopwerkzaamheden: het afbreken gebouwen en verwijderen van puin.
  • duurzame bouw: zoals integratie van energiebesparende maatregelen, het recyclen van bouwmateriaal en het efficiënt gebruik van energie en water tijdens de bouw.

Wat kost een aannemer?

Het uurtarief verschilt per aannemer. Reken op gemiddeld rond de vijftig euro als uurtarief. Naast het uurtarief worden de totale kosten berekend op basis van arbeidsuren, materiaalkosten, apparatuur, vergunningen, de complexiteit van het project en de winstmarges van de aannemer.

Vind de beste aannemer

De Consumentenbond geeft als advies om gebruik te maken van een platform als Werktoppers als je een betrouwbare aannemer zoekt. Als je hier je project voor een aannemer plaatst, reageren geïnteresseerde vakmensen hierop met een offerte. Deze werktoppers zijn vaak gespecialiseerd in het project, waardoor je meteen een aannemer te pakken hebt met de nodige kennis, ervaring en middelen.
Wanneer je de offerte ontvangt voor jouw project, bekijk deze altijd heel goed.

Een duidelijke offerte van een aannemer

Let op de volgende punten als je offertes van aannemers ontvangt en vergelijkt:

  • Gespecificeerde kosten
    Een gedetailleerd overzicht van de te verwachten kosten voor het project, inclusief arbeid, materiaal, belastingen en andere mogelijke uitgaven.
  • Werkzaamheden en planning
    Een heldere beschrijving van het werk dat wordt uitgevoerd, de volgorde van de werkzaamheden en de verwachte opleverdatum.
  • Betalingsschema
    Een overzicht van wanneer betalingen moeten worden gedaan en een specificatie van het bedrag.
  • Garanties
    Eventuele garanties op het geleverde werk en de gebruikte materialen.
  • Wijzigingen en extra kosten
    Duidelijkheid over hoe om te gaan met wijzigingen in het project en welke kosten daarmee gemoeid zijn.
  • Vergunningen en verzekeringen
    Bevestiging dat de aannemer de benodigde vergunningen heeft en voldoende verzekerd is. Belangrijke certificaten zijn onder andere VCA voor veiligheid, BouwGarant voor kwaliteit en KOMO voor bouwproducten. Vraag welke certificaten en vergunningen relevant zijn voor jouw project.
  • Algemene voorwaarden
    Lees ook goed de algemene voorwaarden en vraag bij onduidelijkheden wat precies de bedoeling is, dan sta je later nooit voor verrassingen.

Voor elk project is het van belang om een aannemer te selecteren op basis van zijn specialisaties, ervaring, reputatie en certificeringen die relevant zijn voor het specifieke werk dat je wilt laten uitvoeren. Op Werktoppers vind je reviews van eerdere klanten en ook op internet zijn vaak recensies te lezen. Bel gerust de aannemer en neem alles rustig door. Heb je er een goed gevoel bij en een goede klik? Dan zou dit de beste betrouwbare werktopper voor jouw klus kunnen zijn!

In samenwerking met